Voor lekkere gerechten waar je geen genoeg van kunt krijgen, hoef je je niet in Italië of een ander ver land te wanen. De Vlaamse keuken is erg divers en er is genoeg lekkers te vinden! Of je nu inspiratie nodig hebt om zelf te koken, of een dagje weg bent en zoekt naar een gerecht om je minivakantie mee af te sluiten, in deze blogpost bespreken we de bekendste gerechten uit België die je echt geproefd moet hebben!
De meest bekende lekkernijen voor tussendoor
Met stip op nummer één staan de Vlaamse frieten met mayonaise. Het is nog steeds onduidelijk wie de frieten heeft uitgevonden, wel is het overduidelijk dat de Belgen er wel raad mee weten. Sommige zaken verkopen de frieten nog in een traditionele puntzak. Dit maakt de beleving nét even iets beter. De Vlaamse mayonaise staat er bekend om iets zuurder te zijn dan die uit Nederland. Ben jij in België voor een shopdagje? Neem dan een pauze en verwen jezelf met een verse Luikse of Brusselse wafel. De Luikse, ronde wafels zijn in veel Supermarkten te vinden. De Brusselse wafels, zie je dan weer vaak alleen bij restaurants op de kaart staan en ook worden ze soms door kraampjes op straat verkocht. Deze wafels zijn hoekig en erg luchtig. De wafels zijn extra lekker met een topping, zoals slagroom, kersen, ijs enzovoorts.
Dit serveren de lokale restaurants
Een zeer bekend gerecht, dat vaak op de kaart staat bij lokale restaurants, zijn mosselen met frieten. Deze worden vaak bereid in wijn of bier en uitgeserveerd in een klein pannetje. Overigens worden meerdere Vlaamse gerechten afgeblust met alcohol, voor een extra unieke smaak. Wil jij genieten van deze gerechten, maar triggeren ze je alcoholverslaving? Ga dan op zoek naar alcoholhulp.
Zijn mosselen niet echt jouw ding? Ga dan eens voor het bekende Vlaamse stoofvlees. Langzaam gegaard en tevens bereid in bier voor die unieke smaakbeleving. Nog een gerecht dat je moet proberen is vol-au-vent, ook wel bekend als ragout. Deze Vlaamse klassieker is echt de moeite waard wanneer je hem in een lokaal restaurant bestelt.
Fruit bij je maaltijd? De Vlaamse keuken weet er wel raad mee. Probeer zelf de bijzondere combinatie van kersen bij je gehaktballetjes. In België hebben ze ook lekkere gerechten met witlof. Hoewel dit in andere landen een vergeten groente dreigt te worden, is het in België een groente die veel geserveerd wordt. De groente wordt daar alleen net iets anders genoemd, namelijk; witloof. Ze bereiden de witloof met ham en kaas uit de oven en voegen nog wat béchamelsaus toe. Weet jij al welk gerecht je gaat proberen?