Of het deze winter echt gaat sneeuwen is nog even afwachten, maar de kans op sneeuwval is aanwezig. Wandelen in de sneeuw met je hond heeft toch even net wat meer aandacht nodig dan gewoon wandelen zonder extreme weersomstandigheden. Honden vinden sneeuw over het algemeen erg leuk en zijn vaak erg nieuwsgierig naar het koude, smeltende goedje. Wil jij dat je hond lekker kan genieten van zijn wandeling en geen nare klachten krijgt achteraf? Dan is deze blogpost er voor jou!
Voorafgaand aan je wandeling
Wanneer je met je hond gaat wandelen terwijl er sneeuw ligt, kun je het beste vooraf al een paar maatregelen nemen om je hond goed te beschermen. Bescherm bijvoorbeeld de poten tegen pekel. Dit doe je door de kussentjes van de poten van je hond in te smeren met een goede laag vaseline. Ook voorkomt vaseline wondjes die kunnen ontstaan door onder andere scherpe sneeuwresten. Wanneer je hond niet zo goed tegen kou kan, bijvoorbeeld omdat je een oudere of een dunbehaarde hond hebt, kun je je hond het best een hondenjasje aandoen. Ook kun je de riem vastmaken aan een hondentuigje of een harnas voor een hond. Dit verspreid de druk wanneer je hond gaat rennen of door enthousiasme hard aan de lijn trekt.
Let hierop tijdens het wandelen
Zorg ervoor dat je hond lekker in beweging blijft en sta bijvoorbeeld niet te lang stil voor een praatje. Ook moet je je hond niet te nat laten worden van het rollen door de sneeuw. Hiervan kan hij onderkoeld raken. Dit merk je door het energieniveau van de hond en doordat hij begint te rillen.
Houdt je hond ervan om sneeuwballen te vangen? Voor even is dit geen probleem, maar teveel koud vocht binnenkrijgen, kan maagklachten veroorzaken. Wanneer je hond een lange vacht heeft, moet je regelmatig de poten en vacht controleren op ijsballetjes. Laat deze ontdooien door bijvoorbeeld gebruik te maken van je handen.
Maak je wandelingen tijdens extreme weersomstandigheden korter dan normaal. Je hond merkt niet hoeveel last hij heeft van de kou door de adrenaline en merkt pas laat dat hij over zijn grenzen is gegaan. Dit is vooral van toepassing bij kleinere honden. Verder is het goed om op te passen met ijs. Zorg ervoor dat je hond niet zomaar over ijs loopt waar hij doorheen kan zakken. Voorkom ook dat hij valt en uitglijdt tijdens het spelen. Laat je hond ook zeker niet aan zout likken, aangezien dit kan zorgen voor zoutvergiftiging. Dit kan zelfs 72 uur later pas tot uiting komen. Veel plezier met je onbezorgde, winterse wandeling dit jaar!